Lønningerne vokser hastigt i det ellers populære outsourcing-land. Derfor er robotter og automation en nødvendighed for at bevare den lokale produktion, mener den danske direktør for elektronikproducenten Eltwin Sp.Zo.o.

“Det er sket med dansk elektronikproduktion.”

Sådan lød påstanden fra formanden for Dansk Ingeniørforening tilbage i 1988.

Han forudså — ganske rigtigt — at løbet for den danske produktion var kørt. Man kunne tilføje, at den var kørt til Polen og andre lande med lavere lønomkostninger.

Men i dag, over 30 år senere, kan man med rette spørge, om historien mon er ved at gentage sig.

De virksomheder, der har flyttet produktionen til Polen, står nemlig over for en situation med hastigt stigende lønninger og rekordlav arbejdsløshed. Og for første gang begynder nogle at se en potentiel udløbsdato på den lokale produktion.

“Om 10 år så er det slut. Så er vi ikke i Polen længere på grund af lønnen — med mindre vi gør noget,” siger adm. direktør for elektronikproducenten Eltwin Sp.Zo.o, Kim Strøm.

Til daglig leder han en fabrik med 170 medarbejdere nær industribyen Stettin i det nordlige Polen, hvortil hundredvis af danske virksomheder har outsourcet deres produktion over de seneste årtier. Men nu har mange af dem svært ved at skaffe og især fastholde medarbejdere, tilføjer han.

“Personaleomsætningen i virksomhederne hernede er steget helt enormt, fordi arbejdsløsheden er så lav, og der derfor er større konkurrence om medarbejderne,” siger han.

“Vi har omkring 10 gode år tilbage i Polen, medmindre vi automatiserer dele af produktionen,” siger Eltwin Sp.Zo.o adm. direktør, Kim Strøm.

Vil helst beholde produktionen i Polen

Egentlig vil Kim Strøm helst beholde fabrikken på polsk grund — men ikke kun på grund af lønningerne.

Da Eltwin flyttede produktionen til Polen i 2011, var det ellers netop den lave løn, der gjorde udslaget. Finanskrisen havde ramt hårdt på ordrebogen, og for ikke at dreje nøglen om, måtte firmaet sænke omkostningerne.

Løsningen blev derfor at flytte produktionen til Stettin. Arbejdsløsheden i byen og dens omegn var dengang på 27 pct., og folk stod gerne i kø for et job.

Han opdagede dog hurtigt, at der var meget mere end billig arbejdskraft at komme efter.

“Her er en helt anden arbejdsmoral end i Danmark. Jeg ser fx aldrig nogen have mobilerne fremme i produktionen,” siger Kim Strøm og uddyber, at især kvinderne er enormt pålidelige — specielt i en elektronikproduktion, hvor det kræver stor tålmodighed at lave og eftertjekke selv de mindste lodninger i et kredsløb.

Polen: Stigende løn og faldende arbejdsløshed

  • På relativt få år er arbejdsløsheden faldet til et rekordlavt niveau, mens regeringen hvert år presser mindstelønnen betydeligt op.
  • Arbejdsløsheden i Polen var nede på 3,7 pct. i januar 2019 — et godt stykke under den danske på 5 pct.

70 pct. af medarbejderne i Eltwins produktion er derfor kvinder, “og jeg så gerne, at det var endnu højere,” tilføjer han.

Blandt andre virksomheder i området er det ifølge Kim Strøm ikke unormalt med en medarbejderomsætning på 25 pct. om året. For som han siger, “når mindstelønnen stiger, så forventer resten også højere løn. Og så har især mændene det med at flytte job efter, hvor lønnen nu er højest.”

Hos Eltwin er det dog indtil videre lykkedes at holde udskiftningen nede på under tre pct. om året. Det mener Kim Strøm især skyldes, at kvinderne vægter stabilitet højere. Han har derfor som en af de få lokale arbejdsgivere tilbudt dem at arbejde på flekstid, så de har tid til at køre børnene til lægen, og hvad der ellers dukker op af uforudsigelige familiepligter.

“Det fungerer rigtig godt. Jeg ville nødig flytte hele produktionen igen og sige farvel til medarbejderne — selvom det kan blive den sidste udvej,” siger han.

Eltwin producerer blandt andet styringsenheder til varmepumper. På den polske fabrik er 70 pct. af medarbejderne kvinder. Firmaet flyttede produktionen fra Danmark i 2011 — en beslutning, der ikke kun reddede firmaet, men også samtlige af dets job herhjemme.

Robotter og automation kan løse medarbejderkrise

I stedet for at vente og se til, er Kim Strøm nu i gang med at undersøge potentialet for robotter og automatisering af produktionen. Robotterne, håber han, vil kunne overtage de mest rutineprægede opgaver og øge kvaliteten i produktionen — og på den måde sikre fabrikken overlevelse på sigt.

“Det er kvaliteten, der er drivkraften. Ingen kan sikre stabilitet som en robot. Hvis vi samtidig sparer nogle penge, er det en god sidegevinst,” siger han.

Læs også: Nej, virksomheder køber ikke kun robotter for at erstatte mennesker — her er 8 andre årsager

Allerede efter første inspektion er flere muligheder dukket op. Blandt andet vil mobile robotter kunne transportere emner rundt mellem de forskellige arbejdsstationer. Og en testrobot vil kunne fjerne en væsentlig flaskehals i produktionen.

“Der er et stort potentiale for at automatisere fabrikken, bl.a. fordi der er en masse lavthængende frugter i form af ensidigt gentaget arbejde, som kan løses med relativt kendte og velafprøvede automationsløsninger.,” siger robotingeniør og partner hos Gain & Co, Mikkel Viager, efter at have gået Eltwins produktion efter i sømmene.

For Kim Strøm vil robotter og automation ikke blot være en fordel for hans forretning. Medarbejderne kan nemlig også slippe for ensidigt, gentagende arbejde — og det er de klar over, fortæller han.

“De polske medarbejdere er ret positivt indstillede over for automation, fordi de kan se, at de bliver flyttet til andre og bedre opgaver,” afslutter han.


Er du interesseret i at komme videre med automation?

Vi har samlet 14 fif til at få succes med robotter og automatisering af produktionen, som du kan hente kvit og frit herunder. Samtidig får du vores månedlige nyhedsbrev med uvildig viden på området.


Vi bruger kun din email til at sende dig de 14 fif samt nyhedsbrevet. Du kan altid afmelde dig igen.