Selvom arbejdet på fabrikken kan være ensformigt, kræver det nogle gange et håndelag, som er dyrt at efterligne for robotter. Ofte er det de simple opgaver, der bedst kan betale sig at automatisere, viser en kortlægning af over 100 virksomheder.

Vi har det med at blive draget mod det, der er nyt og spændende. Og det gælder ikke mindst robotter.

Robotter er på alles læber. Robotter der laver baglæns saltomortaler, åbner døre og sågar hakker grøntsager i køkkenet — alt sammen på en meget menneskelig måde.

De er sjove at tale om og se på. Men de kan også give et forkert indtryk af, hvad man eksempelvis kan bruge robotter til i det daglige på fabrikken. Har vi først købt ind på historien om, at robotter uden videre kan klare de samme opgaver som mennesker, så risikerer vi også at sætte dem til alt for svære opgaver — hvilket bliver dyrt i sidste ende.

Ofte er der nemlig et langt større potentiale for at automatisere simplere opgaver, viser en kortlægning af over 100 danske og udenlandske fremstillingsvirksomheder, som Gain & Co. har foretaget i løbet af det seneste år. I flere tilfælde, hvor man har forsøgt at sætte robotter til særligt krævende arbejde, har det gjort processen dyrere end forventet. Trods robotternes fremskridt har mange af dem stadig svært ved at overtage de arbejdsopgaver, som kræver et godt håndværk.

Fintfølende arbejde er dyrt for robotter

Udfordringen ved robotterne er, at det kan være svært at regne ud, hvor meget de ender med at koste — og om de kan løfte deres opgaver.

Det er en tommelfingerregel, at især beskidt, farligt, svært tilgængeligt eller ensidigt, gentagende arbejde egner sig godt til at blive automatiseret. Men som med enhver tommelfingerregel, har den sine undtagelser.

En virksomhed havde eksempelvis fået et tilbud på en robot, der kunne montere låg på deres komponenter — hvilket ved første øjekast så ud som en helt oplagt opgave at automatisere. Det lignede en både ensidig og gentaget montageproces, som en robot sagtens kunne klare. I praksis havde robotten dog svært ved at imitere hændernes meget fintfølende bevægelser, fordi låget skulle ‘klikkes’ på plads. Virksomheden endte derfor med at overlade opgaven til medarbejderne i stedet.

Teknisk set ville det måske være muligt at løse opgaven med en robot. Men det ville kræve, at robotten fik installeret nye sensorer, så den kunne “føle” modstanden fra komponenterne. Og så er vi ovre i en problemstilling, som ganske mange virksomheder står i før eller siden: Hvor meget må robotten koste for, at det kan betale sig at bruge den?

Dette regnestykke er svært at lave på forhånd — især når man ikke har sat sig ind i de forskellige robotters muligheder og begrænsninger. Flere automatiseringsprojekter strander netop ved, at man har købt en robot uden at forstå processen, den skal overtage, helt til bunds. Ved nærmere eftersyn viser det sig nogle gange, som i eksemplet med kliklåget, at der ikke er tale om en standardopgave for robotten. Når robotten så skal i brug, ender man med et udviklingsprojekt, der bliver langt dyrere end forventet. Eksempelvis fordi den lige skulle have nogle ekstra sensorer.

3-7 oplagte opgaver for robotterne pr. virksomhed

Ser man bort fra de sværeste opgaver, er der stadig et kæmpe potentiale for at automatisere dele af produktionen. Hver eneste af de mere end 100 virksomheder, som Gain & Co’s roboteksperter har besøgt, havde en eller flere processer, der var oplagte at automatisere. I snit fandt de 3-7 oplagte automationsopgaver for hver mindre- og mellemstor virksomhed. I de større virksomheder ligger gennemsnittet på omkring 20 processer.

Erfaringerne viser, at der ofte findes et stort potentiale i slutningen af produktionslinjen. Det kan ellers virke meget naturligt at kigge på de opgaver, man nu engang er specialiseret i, men det får også nogle til at overse andre og mere lavthængende frugter. Smedevirksomheden vil måske lede efter en robot, der kan optimere svejsetiden. Men måske er der i første omgang flere penge at spare ved at sætte en robot til at at pakke de færdige produkter, sætte labels på og palletere dem. Disse processer kan være lettere at automatisere og samtidig have en bedre business case end de mere komplekse af slagsen — dem hvor håndelaget i øvrigt skal være i orden.